24/1/17

Το ΟΧΙ των Ψυχολόγων στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ




Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ λέει ΟΧΙ στις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα η Πρωτοβουλία Ψυχολόγων Εργαζόμενων στην ειδική αγωγή και ψυχική υγεία αναφέρει στο παρακάτω έντυπο:

"Λέμε ΟΧΙ στις συμβάσεις γιατί:

  •  Μας ζητούν να γίνουμε ημι-δημόσιοι ελεύθεροι επαγγελματίες με την επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγέλματος, την ίδια στιγμή που οι οι δημόσιοι φορείς και τα νομικά πρόσωπα που αναλάμβαναν θεραπείες έχουν εδώ και χρόνια καταρρεύσει (πχ Ψυχαργως) και το σημαντικότερο: χωρίς καμία πρόβλεψη για προσλήψεις και δημιουργία δημόσιων δομών όπως ένα κοινωνικό συμβόλαιο θα σήμαινε και ένα κοινωνικό κράτος θα έπραττε. 
  • Θα οδηγήσει σε εξαθλίωση την επαγγελματική μας δραστηριότητα και σε εξευτελιστικά ημερομίσθια και περικοπές για πολλούς συναδέλφους μας. 
  • Έννοιες, όπως θεραπευτική σχέση, εμπιστοσύνη, θεραπευτικός σχεδιασμός και διεπιστημονικότητα, οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της εκάστοτε θεραπευτικής παρέμβασης, καταλύονται με τον πλέον βάναυσο τρόπο με την προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. 
  • Είμαστε εξειδικευμένοι επιστήμονες με πολλά προσόντα, τους οποίους επιχειρείται να πληρώνει το κράτος με εξευτελιστικά ποσά χωρίς καν να αναγνωρίζει το πτυχίο μας και τις υπηρεσίες που αυτό συνεπάγεται (Υπηρεσίες Ψυχολόγου). 
  • Η υπογραφή συμβάσεων συνεπάγεται εξ’ορισμού την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. 
  • Η επιχείρηση ΄νέα σύμβαση’ θα οδηγήσει ξεκάθαρα τους γονείς σε απελπισία καθώς θα ψάχνουν για συμβεβλημένο και παράλληλα έμπιστο, έμπειρο και κατάλληλο ειδικό. 
  •  Η επιχείρηση ΄νέα σύμβαση’ είναι ξεκάθαρο ότι στοχεύει στο να χρηματοδοτήσουμε όλοι μας, ειδικοί θεραπευτές και γονείς, τον ΕΟΠΥΥ και το Δημόσιο που ψυχορραγεί, ενώ παράλληλα σκοπό έχει να δημιουργήσει πόλωση ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους γονείς, αποσιωπώντας το γεγονός ότι κόβει οριζόντια μια παροχή που έδινε μέχρι τωρα στις οικογένειες των παιδιών και των εφήβων μας."


Διαβάστε το σχετικό έντυπο: Το ΟΧΙ των Ψυχολόγων