23/7/19

Απλές Προτάσεις για Καλή Διατροφή και Υγεία




Résultat de recherche d'images pour "διατροφή"
Η διατροφή μου κι ΕΓΩ.

          Η Dominique Loreau είναι Γαλλίδα, η οποία ζει στην Ιαπωνία εδώ και 30 χρόνια. Στο βιβλίο της "L'art de la simplicité" (H τέχνη της απλότητας) προσπαθεί να μεταφέρει τις γνώσεις της σχετικά με τις απλές και ουσιαστικές συνήθειες του ιαπωνικού λαού. Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής από οποιαδήποτε άλλη χώρα, το οποίο οφείλεται μεταξύ άλλων και στις διατροφικές συνήθειες της χώρας.
Παρακάτω, δίνονται κάποιες απλές προτάσεις, τις οποίες αναφέρει η Γαλλίδα συγγραφέας στο βιβλίο της, σχετικά με τη διατροφή.
Μπορείτε να τις σημειώσετε σε ένα χαρτί και να τις διαβάζετε αρκετά συχνά ώστε να γίνουν  μία συνήθεια στη ζωή σας. Οι σύντομες προτάσεις είναι πιο εύκολο να καταγραφούν στο υποσυνείδητό μας και να τις εφαρμόσουμε στη πράξη!

  • Πρέπει να διακρίνω τη δίψα από την πείνα.
Πολλές φορές μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα κι' ενώ στην πραγματικότητα διψάμε, καταλήγουμε να τρώμε τροφές οι οποίες μας προσθέτουν κιλά.

  • Είμαι ο μόνoς που μπορεί να ελέγξει  το βάρος μου.
Μόνο εμείς μπορούμε να ελέγξουμε το σωματικό μας βάρος. Εμείς διαλέγουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε και τη ποσότητα.

  • Μετά από ένα γεύμα πρέπει να νιώθω γεμάτος ενέργεια και ανάλαφρος και όχι κουρασμένος ή νυσταγμένος.
Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού δημιουργεί αίσθημα κούρασης και απώλεια ενέργειας.

  • Μπορεί να πεινάω υπερβολικά μία μέρα, αλλά όχι και την επόμενη μέρα.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθουμε πείνα μία μέρα. Αν αυτό όμως συμβαίνει καθημερινά τότε ψυχολογικοί λόγοι, όπως το στρες, το άγχος, ο θυμός κ.ά, προκαλούν αυτό το συχνό αίσθημα της πείνας.

  • Δεν τρώω τις τελευταίες τρεις ώρες πριν κοιμηθώ.                                                                 
Το στομάχι μας πρέπει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της χώνεψης πριν κοιμηθούμε. Έτσι, το πρωί θα σηκωθούμε ανάλαφροι, γεμάτοι ενέργεια.

  • Όταν βαριέμαι, δεν έχω ανάγκη από ένα κομμάτι σοκολάτας αλλά από ερεθίσματα.
Είναι σύνηθες όταν βαριόμαστε να αναζητούμε την κατανάλωση τροφής, χωρίς, όμως, να υπάρχει πραγματικό αίσθημα της πείνας. Ένα ωραίο βιβλίο, μία συζήτηση με ένα φίλο, μία ενδιαφέρουσα εκπομπή, η μουσική κ.λπ.. μπορούν να διακόψουν το αίσθημα της βαρεμάρας χωρίς να πάρουμε κιλά.

  • Οι καλύτερες πηγές ενέργειας είναι το ρύζι καστανό, οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες.
Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

  • Διαλέγω φρέσκα προϊόντα.
Όταν τρώμε φρέσκες τροφές δεν έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα διατροφής.

  • Τρώω κατά βάση σπίτι μου και όχι έξω.
Η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι, με προϊόντα που εμείς διαλέγουμε και τη χρήση ποιοτικών ελαίων βοηθά στη διατήρηση ή στην απώλεια του βάρους μας. Επομένως, ας μην τρώμε εκτός σπιτιού παρά μόνο περιστασιακά.


Aναστασία Δ. Φουρτακα
Ψυχολόγος